NYAKLÁNC KISOKOS

A nyakláncok méretét, vagyis hosszúságukat tekintve hivatalosan hat nagy csoportot különböztetünk meg. Ha nem tudsz dönteni, milyen hossz lenne a legmegfelelőbb, segíthet az alábbi összefoglaló.

a. Collar/magas gallér (30-33 cm): egész magasan hordott, nyakra simuló nyaklánc, vagy inkább nyakpánt hossz, szinte megegyezik a nyakkerülettel. A nyakat, akár a vállat is szabadon hagyó nyakkivágással mutat leginkább jól.

b. Choker/gallér (35-40 cm): klasszikus, sokféle nyakkivágáshoz megfelelő méret, a nyak és a kulcscsont találkozásáig ér.

c. Princess/hercegnő (42-45 cm): az egyik legnépszerűbb hossz, kulcscsont alá ér. Általában kisebb medál függ rajta. Kerek nyakú és mélyebb kivágású felsőrészekhez is illik.

d. Matinee/matiné (50-65 cm): dekoltázstól mellközépig érhet, a rövidebb típus jól illik elegánsabb nappali viselethez, hosszabb típusain függhet nagyobb medál - a látványos "statement" nyakláncok főleg ezzel a hosszal készülnek.

e. Opera (70-85 cm): hosszú nyaklánc, kombinálhatjuk hozzá illő, más hosszúságú láncokkal, függhet rajta több medál, vagy apró díszek-gyöngyök. Magasabban záródó felsőrészekkel mutat jól.

f. Rope/kötél (100+ cm): extra hosszú nyaklánc, lehet pl. gyöngysor, amit csomózva vagy többször a nyak köré tekerve hordunk.

+1, az ún. "bib": itt a hangsúly inkább az extra nagy méretű, látványos medálon van, a lánc vagy zsinór általában rövid. Nevét némi humorral az előke szó angol megfelelőjéről kapta.