KÖNYVEK ŐSZI ESTÉKRE

Amikor nyár végén hűvösödnek az esték, egyre inkább kedvem támad begubózni egy puha fotelbe, egy csésze gőzölgő tea és egy jó könyv társaságában. Szeretem az olyan történeteket, amik messzi földre, színes és illatos tájakra repítenek és bepillantást engednek egy idegen kultúra mindennapjaiba. Ha véletlenül ételekről is szó esik bennük, az nálam a non plus ultra.

Legkedvesebb olvasmányaim közé tartozik ez a három, számtalanszor olvasott regény. Van köztük akár egyetlen délután alatt elolvasható könnyedebb mű és hosszabb hangvételű, sokszor elővehető útirajz is.

KAWABATA YASUNARI: KIOTÓI SZERELMESEK

Ezt a könyvet tizenévesen olvastam először, a japán kultúra iránti rajongásom valahol ezidőtájt kezdődött. Cseresznyevirágzás, kimonók, szerelem...

"Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története... Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik."

G. HAJNÓCZY RÓZSA: BENGÁLI TŰZ

Terjedelmesebb útleírás a húszas évek Indiájából egy magyar kutatófeleség szemével. Ha még nem jártál Indiában, akkor azért, ha pedig jártál, a nosztalgia kedvéért érdemes elolvasni.

"Germanus Gyula, a világhírű keletkutató feleségével, Hajnóczy Rózsával a híres költő, Rabindranáth Tagore meghívására kerültek Indiába. A kötet az ott eltöltött izgalmas évekről szól. Regényes útirajz, kalandos beszámoló a távoli Kelet legszínesebb országáról, Indiáról. A Bengáli tűz a szórakoztató irodalom s az ismeretterjesztő útleírás szerencsés ötvözete."

JOANNE HARRIS: SZEDERBOR

Majdnem minden ősszel elolvasom, ha egy kis varázslatra, füstös, napsütéses vidéki levegőre, a falusi szüret must illatú vidámságára vágyom. 

"Jay ​ifjú korában írt egy könyvsikert, azóta írói válságban szenved. Együtt él barátnőjével, és álnéven gyenge regényeket ír. A pincéjében viszont ott lapul 6 üveg gyümölcsbor, amelyek megváltoztatják az életét. Vesz egy tanyát az isten háta mögötti kis francia faluban, ahol elbűvöli a táj, az emberek, de még inkább titokzatos szomszédnője, a remeteéletet élő Marise Jay. Aki ezt a könyvet kezébe veszi, annak különös illat csapja meg az orrát. A cukor és alma és szederzselé és füst rendkívüli, átható illata. Nosztalgiát ébresztő illat, melynek birtokába bátran nézhetünk az ínséges idők elébe…"

Kellemes gubózást és jó olvasást kívánok. :)

 

Follow my blog with Bloglovin